מורשת גדוד גדעון

גדעון בן יהואש
גדוד 'גדעון' נקרא על שמו של גדעון בן יהואש, השופט החמישי בספר שופטים ומי שנחשב לאחד המצביאים הגדולים ביותר בתולדות עם ישראל.
גדעון חי בתקופה בה בני ישראל סובלים רבות מעמים שונים ובראשם העמלקים והמדיינים. מלאך אלוהים המתגלה אליו מברך אותו בברכה 'ה' עימך גיבור החיל', אולם גדעון, בצניעותו, לא נלהב לקבל עליו את תפקיד המנהיג ורק לאחר שכנועים מאת המלאך מסכים לתפקיד.

בתחילה מונה צבאו של גדעון עשרת אלפים מבני ישראל, אולם מבחן מיוחד אותו עוברים הלוחמים מפחית משמעותית את מספר הלוחמים ומותיר בצבא רק את הטובים והמקצועיים ביותר: גדעון שולח את הלוחמים לשתות מים ממי מעיין חרוד ובוחר רק את הלוחמים ששתו מים תוך ליקוקם מכפות ידיהם ולא על ידי כריעה למי המעיין, תוך שתשומת ליבם אינה נתונה למצב הלחימה. מבחן המקצועיות הזה, האופייני כל כך גם ללוחמי גולני וגדוד גדעון, מותיר בסופו של דבר 300 לוחמים מובחרים בצבאו של גדעון, להם אומר גדעון לפני הקרב את המשפט החקוק על אחד מכותלי בית הספר לקצינים של צה"ל- "ממני תראו וכן תעשו", משפט שהוא אחד מסמלי המנהיגות של צה"ל ושל מפקדי גולני בפרט.

גדעון היה מצביא שהוא גם איש מודיעין. תוך שהוא אוסף מודיעין בעצמו מהמדיינים על ידי האזנה לשיחה בין שני מדיינים, הוא יוצא למתקפה לילית ומניס את צבא מדיין מעבר לירדן. לאחר ניצחונו המזהיר, מבקשים ממנו בני ישראל שימלוך עליהם, אולם הוא מסרב.

סיפורו של גדעון, אומץ ליבו ומנהיגותו, שימשו כהשראה עבור מפקדים וחיילים עוד לפני קום המדינה ועם הקמת צה"ל. פלוגות הלילה המיוחדות שהקים צ'רלס וינגייט נקראו 'הגדעונים' וכך גם גדוד גדעון של גולני, שלוחמיו ומפקדיו מגלמים בתוכם לאורך השנים את מאפייני התנהגותו ודרך פיקודו של גדעון.

1